Vrijwilliger bij de stichting Centraal Sint Nicolaas Comite Tilburg

Zoals je al op deze site hebt kunnen lezen werken we als stichting met ongeveer 150 vrijwilligers om het jaarlijkse Sint Nicolaasfeest tot een leuk succesvol kinderfeest te maken voor de Tilburgse bevolking. We zijn het oudste Sint Nicolaas Comite van Nederland en uniek, omdat we ook een aantal goede doelen ieder jaar bij onze activiteiten betrekken. We verwachten dus echt iets van onze vrijwilligers. Een opmerking die daarbij zeker van toepassing is: “vrijwilligerswerk is wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend!”. Het is daarom van belang dat vrijwilligers die bij onze stichting actief willen worden of al zijn, weten wat we als stichting van ze verwachten. Daarom hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten die voor al onze vrijwilligers belangrijk en/of interessant zijn om te weten.

 

Hoe meld je jezelf aan als nieuwe vrijwilliger?

Stuur een mail met je persoonlijke gegevens en waarin je aangeeft waarom je het leuk vindt om voor onze stichting vrijwilliger te worden en wat je wil doen, aan zp-personeel@sintintilburg>.
Geef hierbij ook aan of je als zwarte piet actief wil zijn of een andere rol binnen de stichting wil invullen. Na ontvangst van de mail neemt iemand van personeelszaken contact met je op. Let op: Je kunt pas als zwarte piet actief zijn vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt!

 

Wat kun je doen als vrijwilliger bij onze stichting?

We hebben veel activiteiten, dus we kunnen veel goede vrijwilligers gebruiken met uiteenlopende kwaliteiten. Je kunt als zwarte piet optreden bij een aantal activiteiten. Realiseer je daarbij wel dat je het niet voor jezelf moet doen, maar voor alle kinderen in Tilburg. We hebben ook altijd behoeft aan voldoende zogenaamde “witte” vrijwilligers. Zij verlenen allerlei ondersteunende werkzaamheden bij de activiteiten. Vind je het leuk om echt iets mee te organiseren, dan kun je als vrijwilliger actief in een van onze commissies deelnemen. Kun je goed zingen, dansen of acteren, dan is misschien de musical iets voor jou. Kortom, genoeg leuke dingen om als vrijwilliger mee bezig te zijn. Al enthousiast? Meld je dan aan!

 

Hoe vul je de rol van piet op een goede manier in?

Zoals je op dit moment wellicht in alle media hoort, staat zwarte piet behoorlijk negatief in het daglicht. Er wordt een link gelegd naar racisme, discriminatie, etc…. Wij, de stichting Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg, zijn tegen discriminatie of racisme en/of zaken die daar enig verband mee hebben. Er zijn diverse lezingen over de historie van Sint en de zwarte pieten. Wij vinden het van belang dat het vooral een leuk feest is dat jaarlijks door ons wordt verzorgd, voor jong en oud! Ook ouderen worden door onze stichting niet vergeten. Racisme heeft hier niets mee te maken. Wij zijn er voor alle bevolkingsgroepen, kleur, ras en/of etniciteit is daarbij van geen enkel belang! We verwachten dus van onze zwarte pieten dat zij een kindvriendelijke uitstraling hebben en iedereen (jong en oud) open en vriendelijk benaderen, zodat zij een positieve herinnering overhouden aan een leuk en gezellig kinderfeest dat al lange tijd in onze Nederlandse cultuur wordt gevierd. Je mag van de stichting verwachten dat je wordt geholpen om die rol op een goede manier in te vullen.

 

Welke activiteiten doen we ieder jaar?

Onderstaand voor de beeldvorming en wellicht niet helemaal volledig, een korte opsomming van onze activiteiten:

  • Aankomst van Sint en pieten in Tilburg en de rondgang door het centrum.
  • Rondgang van Sint en pieten door een of meerdere wijken in Tilburg en/of een of meerdere optredens van Sint en pieten in een van de wijkcentra.
  • Een musical. Er worden een twaalftal voorstellingen gegeven. Vooraf wordt natuurlijk gedurende een langere tijd gerepeteerd.
  • Voorlezen bij de bibliotheken in Tilburg.
  • Ouderenfeest voor een groep van ongeveer 200 ouderen.
  • Kinderfeest voor kinderen in bijzondere omstandigheden.
  • Het bezorgen van presentjes bij ongeveer 450 ouderen. De presentjes worden ook door onze vrijwilligers zelf ingepakt en bezorgd.
  • We bezoeken een aantal bedrijven in Tilburg en omgeving.
  • We bezoeken scholen, ideële instellingen, crisisopvang, sportverenigingen, etc…

Zoals je ziet, genoeg activiteiten, waaraan je kunt meedoen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook genoeg vrijwilligers nodig die deze activiteiten op enigerlei wijze ondersteunen. Dus we kunnen veel goede kwaliteiten gebruiken!

 

Wat is je tijdsinvestering?

Wat je aan tijd moet investeren is lastig te zeggen. Dat is veelal afhankelijk van de dingen die je wil gaan doen. Wil je als zwarte piet actief zijn, dan zal je tijdsinvestering vooral in de periode november/december zijn , gedurende de weekeinden. Treed je op in de musical, dan komen daar repetities bij. Ga je ondersteunende activiteiten doen, dan kun je gedurende het hele jaar aan de voorbereidingen meewerken, of gedurende de actieperiode zaken ondersteunen.


Het is belangrijk dat je bij de aanmelding aangeeft wat je wil doen en hoeveel tijd je wil investeren om teleurstelling bij jou of bij ons te voorkomen.


“Jij verwacht immers iets van ons, maar wij natuurlijk ook van jou!”

 

Belangrijk!

Ben je enthousiast geworden? Meld je dan via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.aan als vrijwilliger!
Heb je nog vragen, stel ze dan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

steun ons

Volg Ons